İletişim için mail atabilirsiniz. Sadece siparişleriniz için Tel: 506 263 98 08|siparis@etoburbitkim.com
Drosera Çoğaltma 2017-04-09T22:35:21+02:00

Drosera Çoğaltma

Drosera çoğaltma yöntemleri oldukça basittir.

Bir kaç önemli noktaya dikkat edildiği taktirde çok kolay bir şekilde etçil bitkinizi çoğaltabilirsiniz

Drosera Bölerek Çoğaltma

Birçok drosera da ana bitki etrafında küme küme yeni bitkiler çıkar. Zamanla bunlar büyür ve birbirinin üzerine çıkmaya çalışır. Böyle olduğu zaman bitkiyi ayırmak gerekir. Öncelikle bitkiyi saksıdan çıkartın ve kökün etrafını temizleyin. Bitkiyi kolayca köklerinden ayırarak çoğaltabilirsiniz. Bazen birbirinin içine çok kaynaşmış olabilir o zaman da sıkıca tutup köküne zarar vermeden ayırın. Ayırdıktan sonra farklı saksılara ekebilirsiniz.

drosera bölerek çoğaltma

Drosera Yaprak Çekerek Çoğaltma

Drosera Yaprak Çekerek Çoğaltma

Yapraktan keserek çoğaltma bazı türler için işe yaramayabilir. Petiolaris ve pygmy droselar gibi bazı droseralar yapraktan çekerek çoğalırlar.

 

Yaprağı sıkıca tutun ve gövdeden aşağı doğru asılarak çekin. Başarılı bir üretim yapabilmek için yaprağı yaprak sapıyla birlikte çekmelisiniz. Pygmy üretmenin en iyi yolu gemmea ile sağlanır. O yüzden yaprak çekme yerine gemmea yöntemi kullanmanızı tavsiye ederiz.

Drosera Yaprak Keserek Çoğaltma

Yaprak ya da çiçek sapından drosera üretmek oldukça basittir. Üretmek istediğiniz droseradan yaprağın parçasını ya da tamamını kesin. Tüm kestiğiniz yaprağı isterseniz bir kaç parçaya ayırabilirsiniz. Her halükarda aynı oranda bitki üreteceksiniz. Bu yöntemi çiçek sapına da uygulayabilirsiniz. İsterseniz üçer santimlik parçalara da bölebilirsiniz. Çiçek sapından üreteceğiniz bitki, yapraktan üreteceğiniz bitkinin 2 katı kadar büyüklükte olabilir.

Kestiğiniz yaprağı ya da çiçek sapını saf suyun içine koyarak da üretebilirsiniz. Ya da kullandığınız toprak karışımı üstüne koyabilirsiniz. Deneyip hangisi sizin için daha başarılı oluyorsa onu tercih edebilirsiniz. Üretim başarılı olursa aşağı yolları izleyebilirsiniz.

drosera çoğaltma

Drosera Yaprak Keserek Çoğaltma

Drosera Yaprak Keserek Çoğaltma

Yaprağı istediğiniz sulu toprağa (1: Peat Moss 1: Kum ya da %100 ölü ya da canlı spaghnum moss) yerleştirin. Bolca ışık verin. Kestiğiniz yaprakta kök salımı ve yeni büyüme noktaları gördüğünüz zaman su seviyesini normal seviyeye düşürün.

Fazla sudan sakınmak istiyorsanız, yaprağı koyduğunuz kabın üzerini streç ya da ışık geçiren plastik bir kapla kapatabilirsiniz. Saksıyı kilitli buzdolabı poşeti içine de koyabilirsiniz. Bu sayede fazla suyun buharlaşmasını önlersiniz. Bu yöntemde toprak sulu değil nemli olmalıdır yoksa alg ve mantar sorunu ortaya çıkacaktır. Ölü ya da canlı sphagnum moss kullanmak başarı oranını artıracaktır. Yaprağın çok küçük bir kısmı toprağın altında, diğer kısmı tamamen toprağın üstünde olacak şekilde yerleştirin.  Haftada bir kontrol edip kabı havalandırın.

sundew çoğaltma

Drosera Gövdeden Çoğaltma

drosera gövdeden keserek çoğaltma

Madagascariensis gibi gövde oluşturan droseraları gövdeden keserek çoğaltabilirsiniz.Eğer boyuna büyüyen bir droseranız varsa ve risk almaya razı iseniz, droseranın gövdesini yaprak ölmeye başladığı noktanın biraz üstünden kesebilirsiniz. Daha sonra kestiğiniz gövdeye, yaprak keserek çoğaltmada anlatılan 2. Metodu uygulayabilirsiniz.  Gövdeyi bir miktar toprağa tutturmalısınız ki böylece gövde kurumasın. Ayrıca, kökler genelde gövdenin gömüldüğü yerden çıkar. Köklerin çıkması biraz uzun sürebilir.

    1. Gövdesini kestiğiniz bitkiyi orijinal saksısında bırakın. Bir süre sonra köklerden yeni droseralar çıkacaktır. Saksıyı biraz ıslak tutun. Eğer kalan bitkiyi de yeni saksıya taşıyacaksanız kök kesme işlemi yapabilirsiniz.

Drosera Gövdeden Çoğaltma

Gemmae, pygmy droseraların çoğalma amacıyla ürettikleri küçük yapılardır. Gemmae rozetin etrafında üretilir. Kısa süreli ışık miktarı genelde gemmae üretimini tetikler. Eğer bitkiyi içeride yetiştiriyorsanız ışık saatini 10 saate düşürürseniz gemmae üretimini tetiklersiniz. Bazı türlerde gemmea üretimi için sıcaklık düşüşü de gerekli olabilir (20°C civarına kadar).

Pygmy droseraları yaprak çekerek de çoğaltabilirsiniz. Ancak yapraktan çekerken bitkiyi komple çıkarma ihtimaliniz vardır. Yapraktan çekerken bir yandan da gövdeden tutun.

Gemmea Depolamak

Topladığınız gemmaeları su dolu bir kabın içine alarak buzdolabında depo edebilirsiniz. Gemmelarınızı kabın içine koyun kabın yarısını su ile doldurun ve ağızını seralayın ya da kapatın. Buzdolabına koyduğunuz zaman gemmaeların donmamasına dikkat edin.

Gemmae
Drosera gemmae

Toprak Hazırlamak

Pygmy droseraları gemmaeden üretmek için silika kumu ve peat moss karışımı hazırlayabilirsiniz. Pygmy sundewler kökleri aşırı uzun ve ince olduğu için uzun saksıları tercih ederler. En az 12 santimlik saksı kullanmalısınız.

Gemmae Çimlendirme

Saksının üzerine yerleştirdiğiniz gemmeaların üzerini seralayabilirsiniz. Bu sayede nem oranı ve sıcaklık da artacaktır.  Daha sonra sakısıyı yapay ışığın 15-20 santim yakınına yerleştirin. Eğer güneşe koyacaksanız tohumların sıcaktan yanmamasına dikkat edin. Saksıyı bir kaba koyun ve suyun seviyesini biraz yüksek tutun böylece gemmaeların kurumasını önlersiniz. 1-2 hafta içinde çimlendirme tamamlanacaktır. Gemmaedan 3-4 yaprak oluştuğu zaman su seviyesini düşürebilirsiniz.

Gemmae Toplamak

Gemmaeları bitkiden almanın birçok yolu vardır. Bunlardan bazıları:

1) Ucu keskin olan bir kağıt ya da plastik bir nesneyi alın. Ucunu gemmaeların bulunduğu noktaya dokundurun. Saksıyı eğerek alırsanız daha kolay toplarsınız. Ayrıca kullanacağınız nesne de koni şeklinde olursa tek tek almanız daha rahat olacaktır.

2) Vakumlu bir tüp kullanabilirsiniz. Gemmeaların rahatça geçebileceği bir boru takın. Gemmaeları tüpün içine toplayın.

Gemmaeları tek tek toplamak istiyorsanız; keskin uçlu bir obje alarak (etiket çubuğu gibi) ucunu suya batırın. Nazikçe ıslak ucunu gemmaeya dokundurun. Eğer gemmae hemen gelmiyorsa hafifçe çubuğu sağa sola oynatın.

drosera tohum