İletişim için mail atabilirsiniz. Sadece siparişleriniz için Tel: 506 263 98 08|siparis@etoburbitkim.com
Heliamphora Bakımı 2017-04-09T22:35:22+02:00

Heliamphora Bakımı

Heliamphora bakımı diğer etobur bitkilere göre nispeten daha zordur. Ama istediği koşullar sağlanırsa rahatlıkla her ortamda yetişebilir.

Heliamphora, Guyana adlı dağların tepesinde yaşar. Heliamphora’nın habitatının iklimi, hem Ekvatora yakın olduğu için tropikal hem de yüksek rakım da olduğu için serindir. Dağın tepesi genelde yoğun bulutlarla kaplıdır. Bu bulutlar yüzeyin sürekli sisli ve yağmurlu olmasına sebep olur. Tepede yaşayan bitkilerin hiç biri uzun değildir o yüzden bitkiler çok fazla güneş ışığı alır. Yetiştikleri toprak ise ölen bitkilerin artıklarıyla kayalardan aşınan kumlardan oluşur. Bu maddeler küçük delik ve çatlaklara zamanla birikir. Heliamphora da bu toprağı, sadece zemine tutunabilmek için kullanır.

Heliamphora sabit büyüme koşullarında yetişir.  Gün içerisinde sıcaklık sabitse düşük nem oranına alışabilir. Ama hem nem, hem de sıcaklık değişimleri bitkinin gelişimini yavaşlatacaktır. 16° – 27°C arasında güneş gören bir pencerede yetiştirebilirsiniz. Ama nem oranını ve sıcaklığı korumak için en iyi yetiştirme yolu terraryumdur.

Heliamphora için Kış bakımı (Dormancy) gerekmez. Yaşadığı yer olan ekvatorda çevresinde mevsimsel değişiklikler olmadığı için dormancy gerekmez. Yıl boyunca büyür. Dondurucu soğuklara dayanamaz.

Ev ortamında en kolay yetiştirilebilecek Heliamphoralar, Heliamphora heterodoxa, Heliamphora nutans ve Heliamphora minor dan oluşan melez türlerdir.

heliamphora satın al

Heliamphora Sulama

Sadece saf su, yağmur suyu, RO su, klima suyu gibi çözünmüş mineral içermeyen sular kullanın. 50 ppm den düşük su çeşitlerini kullanabilirsiniz. Heliamphora’yı kap metodu ile sulayabilirsiniz ama heliamphora fazla yükseklikteki suyu sevmez. 1 santimden fazla suyun içinde tutmayın. Kap metodu ile hem bitki hemde toprak sürekli nemli olur.

İsterseniz hafta da 3-4 kere üstten de sulayabilirsiniz. Sularken ibriklere suyun girmesi sorun olmaz.

Toprağın kurumasına asla izin vermeyin.

heliamphora sulama

Heliamphora Toprak

heliamphora toprak

Heliamphora besin değeri az olan çeşitli toprak karışımlarında rahatça yaşabilir. Önemli olan toprak karışımının drenajının, hava akımının iyi olması ve yeteri kadar su tutabilmesidir. Canlı ve ölü spaghnum moss genelde tercih edilir. Onun haricinde perlite, lava taşı, peat moss kullanabilirsiniz. Bazı karışım örnekleri:

Canlı Sphagnum moss

1: Sphagnum moss 1: Perlit 1: Lava taşı ya da ponza taşı

1: Spaghnum moss 1: Perlit 1: Orkide bark

5: Peat moss 3: Silika Kum 2:Perlit

2: Spaghnum moss 2: Perlit 1: Peat moss

Heliamphora Işık

Olabildiğince fazla güneş ışığı verin. Ama sıcaklığa dikkat etmelisiniz. Güneş ışığı ne kadar güçlü olursa sıcaklık da o kadar artar. Fazla sıcaklık heliamphoranın gelişmesini durdurur. Eğer terraryum kullanacaksanız asla direk güneş ışığına koymayınız. Yapay ışıklandırma kullanın. 100 watt değerinde veya üzerinde ışık veren tasarruflu ampuller yeterli olacaktır. 40 wattlık floresanda kullanabilirsiniz. Işık kaynağını bitkinin 15-20 santim üzerine yerleştirin. Işığı bitkinin tam üstüne koymak yerine yandan açılı olarak vermelisiniz. 16 saat boyunca ışık verin. Eski tip ampullerden kullanmayın. Aşırı sıcaklık üreteceği için bitkinin ölümüne sebep olacaktır.

heliamphora ışık

Heliamphora Sıcaklık ve Nem

heliamphora satış

Heliamphora doğal habitatında serin ve bazen soğuk hava koşullarında yaşar.  Doğal habitatlarında sıcaklık 7°C ile 23°C arasında değişkenlik gösterir. Köklerinin içinde bulunduğu toprağın sıcaklığı ise 16°C ile 20°C arasındadır. Bitki 30°C sıcaklığa kadar hoş görebilir ama 40°C üstü ölümcüldür. Toprak sıcaklığı gün içerisinde artmıyorsa gece, sıcaklığı düşürmeye gerek yoktur.

 

Helimphora’nın sağlıklı gelişimi için %90 üzeri nem idealdir. Ancak %70 civarı nem oranında da gelişim gösterecektir.

Heliamphora Besleme

heliamphora sıcaklık ve nem

Heliamphora’yı isterseniz besleyebilirsiniz ama beslemek şart değildir. Bitki zaten ev içerisinde yaşayan böcekleri kendine çekecektir. Yetişkin bir bitkiye ayda 2-3 tane böcek yeterli olacaktır.

Eğer bitkinizi besleyecekseniz yeni yakalığınız böcek ile besleyin. Asla fazla böcek koymayın. Çok fazla böcek ibriğin çürümesine sebep olacaktır. Asla et ve türevlerini vermeyin. Sadece böcek kulanın.

 

İsterseniz düşük çözeltide gübre kullanabilirsiniz. 1.5 litre suya yarım çay kaşığı orkide gübresi ekleyin. Karışımı bitkinize püskürtün. Birkaç püskürtme yeterli olacaktır. Fazla gübre bitkinin ölümüne sebep olacaktır. Asla gübrenin bitki köklerine ulaşmasına izin vermeyin. Gübreleme işlemini ayda bir kere sadece yaz ve bahar aylarında uygulayın.

Heliamphora Satın Al

Mağazalarımızdan Heliamphora çeşitlerini satın alabilirsiniz. İstediğiniz özel bir tür varsa bize ulaşarak bildirirseniz size özel getirtebiliriz.

Bakım ile ilgili sorularınızı forum üzerinden sorabilirsiniz